dimecres, 30 de juliol del 2014

Aquest agost només fem mitges vacances

Us recordem que, degut a les vacances d’estiu, durant el mes d’agost el local social i el tren tripulat restaran tancats. El dissabte 6 de setembre tornarem a obrir el local amb l'horari habitual i es reprendran totes les activitats programades.

Malgrat això, aquest mes d’agost l'activitat dels Amics del Tren Olot-Girona no s’aturarà, ja que els membres de la junta i altres companys estarem treballant per preparar la nostra participació a la fira RailExpo de París a finals de novembre: una fita molt important per la nostra entitat. És per això que, per qualsevol assumpte, podeu contactar amb nosaltres mitjançant el correu electrònic i el telèfon.

Aprofitem per desitjar-vos un molt bon estiu!!!

dimarts, 29 de juliol del 2014

Rèquiem per l’estació de Bescanó


Ahir es va portar a terme l’enderroc de l’estació de Bescanó. En un tres i no rés les maquines van tirar a terra l’edifici i aquest migdia l’espai que havia ocupat l’antiga estació del ferrocarril ja no era més que una esplanada de sorra.

L’Associació Amics del Tren Olot-Girona vol expressar el seu absolut rebuig a aquest enderroc i a tot el procés que finalment l'ha permés. Entre uns i altres han aconseguit desfer-se d’una estació “que feia nosa”. Una estació que des de fa molts anys havien deixat malmetre fins a convertir-la en un edifici totalment ruïnós. Han fet desaparèixer una part del nostre patrimoni amb més d’un segle d’història.

En aquests enllaços podeu llegir les notícies publicades als diaris ElPunt Avui i Diari de Girona, i a continuació us deixem una de les darreres fotos fetes a l’estació encara en peu.

dimecres, 23 de juliol del 2014

Les 10 reformes des de l’accident de Santiago

Un any després de l’accident de Santiago l’Estat millora la senyalització de la xarxa però no completa el desplegament normatiu.

Llegiu l’article Les 10 reformes des de l’accident de Santiago publicat avui mateix al diari Ara.

diumenge, 20 de juliol del 2014

Acusat d’atemptar contra el carrilet de Girona a Olot

Fragment de l’entrevista al pintor Isidre Vicens, publicada el 22 de juny de 2014 a El Punt Avui:

(...)

Hi ha un episodi estrany en la seva vida, prou desconegut. A vostè el van acusar del descarrilament d'un tren entre Salt i Bescanó, a la Pilastra, el 1946.
Sí. Em van engarjolar durant sis mesos a la presó de Salt i a la Model de Barcelona, acusat d'atemptar contra el Carrilet de Girona a Olot.

Vostè sosté que no hi va participar.
I tant que no! De fet ni em van interrogar. El dia de l'accident anava a una casa de Palau a buscar planter. Em van dir que havia descarrilat el tren. L'endemà vaig anar tranquil·lament a la platja, i un dia més tard em van agafar sense dir-me per què.

I com ho sap que era per aquest descarrilament?
Quan vaig entrar a la Model van dir: “Ha entrado un tipo con unos cojones...! Ha descarrilado un tren de falangistas”, deien. Vaig tenir la millor manta i el millor matalàs. Vaig entrar com un heroi. I jo no sabia ni què havia passat.

El van detenir com a mesura repressiva?
El jutge de Barcelona em va cridar. Va estudiar el cas i em va dir que em tornaria a cridar. Quan ho va fer, em va dir que ja em deixaria en llibertat, però em va recomanar que marxés de Montfullà. Em va recomanar que no hi tornés, em va dir que hi havia algú que anava contra mi. Jo no havia fet res.

I per què pensa que algú el volia perjudicar?
Pels informes que tenia a Bescanó. De la manera que vaig anar de Màlaga a casa, de presó en presó, al tren, lligat de mans i peus com si fos un criminal. A Madrid em van tancar en una cel·la de condemnats a mort, en comptes dels presos normals, i no sabia per què.

Quin era el seu grau d'activista polític en aquella època?
No ho era. Era activista cultural. El que sí que havia fet era guàrdia a l'església de Montfullà perquè no la cremessin. Feien un fogueró per cremar-la. Hi vaig entrar. El mossèn havia marxat. Eren els del comitè de Salt que volien cremar l'església, i els vaig fer fora. Van marxar cantant La marsellesa. No sé com, però em van fer un informe de “sumamente peligroso” a Bescanó, i així ho vaig pagar. Cada vegada que volien fer represàlies indiscriminades, m'engarjolaven.

(...)

dimarts, 15 de juliol del 2014

dilluns, 7 de juliol del 2014

Strange Terrain



L’escriptora de viatges i aventurera Lillias Campbell Davidson i la seva insòlita publicació Consells per a senyores viatgeres, del 1889, han estat la font d’inspiració per al projecte Strange Terrain de l’artista irlandesa Aideen Barry. Barry ha analitzat la idiosincràsia de cada un dels llocs; la seva història, la memòria sedimentada i la psicogeografia dels espais, i a partir d’aquestes observacions ha creat una sèrie de treballs curts d’animació. Els vídeos creats per Barry amb la tècnica de l’stop motion es poden visualitzar en instal·lacions temporals al llarg de la línia, als túnels, viaductes o racons, i a través dels codis QR que caldrà descobrir.

A més, s’editarà una publicació sobre el projecte, d’edició limitada, que estarà disponible a la biblioteca i en altres equipaments culturals i turístics de la ciutat.

Per tothom qui no es pugui acostar a Olot a visualitzar aquesta obra artística, a continuació us facilitem un recull de fotografies del tram de la línia on s’ha instal·lat i els vídeos ja descarregats mitjançant els codis QR: